POTŘEBUJEME JASNÁ PRAVIDLA PRO DEVELOPERY

01.09.2014 15:08

Chci budovat, nejen kritizovat. Praha se musí dál vyvíjet a nabízet svým občanům nové možnosti bydlení. Nicméně to neznamená, že se může rozvíjet nekontrolovaně a bez jasných pravidel. Chci občanům Prahy nabídnout udržitelný rozvoj města, který vedle nových možností bydlení, bude pamatovat i na výstavbu potřebné infrastruktury a na prostor pro volný čas a veřejnou zeleň. Proto potřebujeme jasná pravidla pro nové developerské projekty.

Stanovím jasná pravidla pro jednání místních orgánů s developery

Jednou z příčin neuspokojivé situace v oblasti vztahu občanů a developerů představuje legislativní prostředí a nástroje, které místní úřady mají pro efektivní vyjednávání s developery. Bezohledné developery najdeme pouze tam, kde místní úřady nejsou schopny erudovaně formulovat, jak mají nové developerské projekty vypadat. Developeři jsou jako všichni podnikatelé, mají rádi jasná pravidla podnikání a svoje projekty pojímají ryze prakticky, t.j. na konci projektu chtějí skončit s výdělkem. Stavební zákon a územní plánování musí být v jednání s developery zásadní. Každý místní orgán musí mít možnost určovat, jaká jsou pravidla zástavby na jejím katastru. Pokud soukromý developer plánuje projekt, úředníci místních orgánů by měli dostat možnost investora zavázat k tomu, aby se podílel na nákladech na infrastrukturu, kterou noví obyvatelé budou využívat, např. postavil školku, případně se dohodnout na jiné formě příspěvku, např. v části projektu poskytnout sociální bydlení. Bez závazného kontraktu mezi developerem a místním úřadem by investor neměl dostat k žádnému projektu stavební povolení.

Projekty musí vhodně doplňovat místní komunitu a respektovat své bezprostřednímu okolí

Každý developerský projekt přináší nárůst počtu obyvatel, a tím pádem i větší dopad na místní infrastrukturu. Proto je důležitá spolupráce s developery, kteří si uvědomují, že ke svým bytům musí nabídnout i občanskou vybavenost. Mým cílem je vytvoření ucelené koncepce rozvoje a jasných pravidel pro developery, které by měly respektovat existující zástavbu. Nová výstavba bude možná jen když bude kapacitně vyhovovat infrastruktuře v dané lokalitě. Nové developerské projekty musí zároveň řešit výstavbu infrastruktury, předškolních a školních zařízení s dostatečnými plochami zeleně. Proto podpořím všechny rozumné developerské projekty, které přispějí ke zvýšení kvality života občanů Prahy. Slušným developerům budeme pomáhat, projekty těch špatných zastavíme.

Aktivně se zapojím do spolupráce s Magistrátem a se Středočeským krajem při plánování nové podoby našeho města a budu vystupovat v procesu projednávání nového územního plánu a dosud probíhajících změn

Územní plán je klíčový dokument pro každý kraj. Územní rozvoj Středočeského kraje a Prahy je pevně spjat, což se např. projevuje při plánování trasy Pražského okruhu. Stavební zákon, především ve své části o územním plánování však na tuto eventualitu nepamatuje. Budu proto usilovat o změnu stavebního zákona, tak aby lépe vyhovoval aktuální situaci každého kraje a respektoval rozdílnosti krajů v potřebách územního plánováno. Současný územní plán Prahy je již 15 let starý. Jeho původní podoba byla novelizována do takové míry, že dnes připomíná nepřehlednou smršt pravidel a nařízení, která již nevyhovuje dnešním potřebám Pražanů. Jeho nová podoba musí promítnout názory veřejnosti a odborníků. Nový územní plán musí jasně definovat co a kde se dá stavět, a kde se stavět prostě nesmí. Nový územní plán musí jasně definovat hranice Prahy, ale ve stejné době musí ctít skutečnost, že Praha je součástí České republiky, zejména jejího systému komunikací a hromadné dopravy.

Zapojení veřejnosti do rozhodování o rozvoji jejich města

Veřejné besedy s občany k novým projektům musí být samozřejmostí. Každá námitka musí být vyslyšena a pečlivě zpracována. Občané a občanské spolky se musí stát účastníci územního a stavebního řízení se stejnými právy jako developeři. Každý požadavek postavený na reálném základe musí být vyslyšen. Nové developerské projekty musí vyrůstat v prostředí vzájemného kompromisu, kde obě strany ctí práva těch druhých. Vždyť optimální řešení mezi sebou najdou pouze rovnocení partneři.